Alzheimer Café: Gedragsveranderingen en vormen van dementie

Alzheimer  cafe mariahoeve-wijkcentrum

Als gevolg van dementie kan iemand zich anders gaan gedragen. Iemand kan bijvoorbeeld snel boos, verdrietig of achterdochtig worden of zich steeds meer willen terugtrekken. Wat is hiervan de oorzaak? Hoe kun je hiermee omgaan?

Het Alzheimer Café richt zich op mensen met dementie, hun partners, kinderen, andere familieleden, professionals uit bv de zorg en andere belangstellenden.

Deze keer spreekt klinisch neuropsycholoog Olav Wagenaar over het onderwerp gedragsveranderingen en verschillende vormen van dementie in Alzheimer Café Haagse Hout. Bezoekers kunnen hun vragen en ervaringen desgewenst delen.

Datum: Woensdag 14 december  2016

Activiteit: Alzheimer Café

Gedragsveranderingen en vormen van dementie

Tijd: 19.00 uur – 21.00 uur

Plaats: link Ivoorhorst 155 – Den Haag  (Google maps)

Informatie: 06 – 1380 2118 

Email: jwolthers@cardia.nl

Alzheimer Café

Routebeschrijving
Wijkcentrum Mariahoeve is bereikbaar met tram 6 of bus 24. Stap uit bij halte Reigersbergenweg. Komt u met de auto dan is dichtbij het wijkcentrum voldoende gratis parkeergelegenheid.

Olav Wagenaar – klinisch neuropsycholoog

Schrijver van het boek: “Eerste hulp bij oorsuizen”

Olav Wagenaar (1971), BIG-geregistreerd klinisch neuropsycholoog en psychologisch specialist gehoor, geheugen & gedrag, heeft zich van 2000 tot 2011 in het Erasmus MC gespecialiseerd in het mechanisme en de behandeling van oorsuizen (tinnitus) en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis).

Hij begeleidde en adviseerde duizenden patiënten en ontwikkelde de patiënten cursus Controle over tinnitus. Sinds 2013 is hij o.a. als zorgprogramma-adviseur en trainer verbonden aan GGMD voor doven en slechthorenden. Momenteel is hij in samenwerking met UMCG en GGMD bezig met een promotieonderzoek naar stepped care behandeling bij tinnitus, op basis van neuropsychologisch mechanisme. Zijn overtuiging is dat educatie de sleutel is tot preventie van chroniciteit en tot herstel van kwaliteit van leven.

Hij werkt daarnaast in geriatrische revalidatie en maakt zich sterk voor de verbetering van ouderenzorg rondom de relatie tussen gehoor- en geheugenproblematiek.

 

Programma:

19.00 uur    Inloop

19.30 uur    Start informatieve deel van de avond met uitleg van een deskundige.

20.00 uur    Pauze – Gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en het nemen van een consumptie

20.30 uur    Disscussie

21.00 uur   Informeel samenzijn, contact leggen met eventueel aanwezige hulpverleners en ‘napraten’

olav-flyer-mariahoeveDe café avond begint met een inloop om 19.00 uur, waar u aan de bar gratis koffie en thee wordt aangeboden. Om 19.30 uur gaat het officiële deel van start met een gastspreker onder leiding van de gespreksleider. Van 20.00 tot 20.30 uur is er een pauze, gelegenheid tot informeel samenzijn en kunt u consumpties, tegen betaling, aan de bar halen. Het laatste officiële deel van de avond is van
20.30 21.00 uur en biedt gelegenheid tot vragen stellen en discussie. Na afloop is er tot 21.30 uur gelegenheid tot informeel napraten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij programmacoördinator Jozien Wolthers, JWolthers@cardia.nl, 06-13802118.

Het Alzheimer Café is op een vaste avond per maand geopend en voor mensen met beginnende dementie, hun partners, kinderen, familieleden, professionals uit de zorg en andere belangstellenden.

U kunt hier ook hun vragen stellen en mee discussiëren over de verschillende thema’s.

Georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Haaglanden, Cardia, Vóór Welzijn, Florence, PEP, Nebo, Stichting Eijkenburg, Parnassia, Saffier de Residentie en Evita Zorg.

Wist u dat de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is? Het is geen ouderdomsziekte, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen doordat delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven.

De ziekte van Alzheimer is vernoemd naar de Duitse neuroloog Aloïs Alzheimer. Hij ontdekte begin vorige eeuw kenmerkende veranderingen in het hersenweefsel van mensen die aan dementie waren overleden, namelijk plaques en tangles. Alzheimer komt in verschillende vormen voor en bestaat eigenlijk uit een complex van verschillende aandoeningen. Het is een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de persoon die de ziekte heeft en zijn directe omgeving. Het verloop van alzheimer verschilt van persoon tot persoon.

Hoewel er op grote schaal wetenschappelijk onderzoek wordt verricht, zijn oorzaken van de ziekte nog onbekend. Ook zijn er nog geen behandelmethoden voorhanden. De ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar.

Symptomen van alzheimer zijn onder andere: vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak.

 

 Alzheimer Café Haagse Hout wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland afdeling Haaglanden, Cardia, Vóór Welzijn, Florence, PEP, Nebo, Stichting Eijkenburg, Parnassia, Saffier de Residentie en Evita Zorg.

 

 

 

 

 

This site is protected by wp-copyrightpro.com