Gezond oud worden

Gezond oud worden karsten-klein-usa-mariahoeveWethouder Karsten Klein heeft in de Verenigde Staten de speciale conferentie “The Creative Age -Global Perspectives on Creativity & Aging” toegesproken. Hij deed dit op uitnodiging van het Amerikaanse NCCA (National Center for Creative Aging).

Den Haag is als eerste stad in Nederland aangesloten bij de ‘Age Friendly Cities’ van de World Health Organisation (WHO

Ouderen beleid

Volgens de Haagse Wethouder,  die onder meer het ouderenbeleid in zijn portefeuille heeft,  moeten steden vergrijzing niet alleen vanuit kwetsbaarheid bekijken, maar vanuit kracht. De huidige generatie ouderen is vitaal en staat vaak nog midden in het leven. Het ouderenbeleid moet zich daarop richten en ondersteuning bieden waar dat nodig is.

Gezond oud worden

De samenleving verandert. Ouderen willen, na hun werkende leven actief blijven, reizen, bewegen, blijven meehelpen en meedenken. Naast het verlenen van zorg en het bestrijden van eenzaamheid, richten we ons beleid vooral op verbinden en geestelijk en creatief activeren van de generatie die nu oud wordt.

Eén van de manieren om ouderen te verbinden is het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven. Den Haag heeft geïnvesteerd in manieren om mensen bij elkaar te brengen die ergens hulp bij nodig hebben en mensen die anderen graag helpen. Er zijn inmiddels veel vrijwilligers, wat aangeeft dat hier een duidelijke behoefte ligt.

Mentaal sterk

Volgens Klein is mentale kracht een belangrijk doel: Ouderen willen zichzelf kunnen zijn. Zo lang als mogelijk thuis blijven wonen. Geen last zijn voor anderen. Toch komt ouderdom met gebreken. Sommigen krijgen te maken met het verlies van een partner, sommigen met ziekte waardoor zorgbehoeften hen weer afhankelijk maken en isoleren. Een sterke, actieve geest met een netwerk kan meer aan en is minder snel afhankelijk of eenzaam.

Juist innovatie kan een rol in spelen om die zelfstandigheid en dat contact te bevorderen.” Den Haag moet er alles aan doen om de zorg te innoveren en het daarmee voor ouderen beter te maken. Woningen kunnen uitgerust worden met elektronische en mechanische toepassingen die het voeren van een huishouden ondersteunen. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen. Samen met ouderen wil ik bekijken welke technische ondersteuning daaraan het meeste bijdraagt.

 

link-blauwNCCA

 

 

 

 

 

This site is protected by wp-copyrightpro.com