Kerstdiner voor vluchtelingen en vrijwilligers
Ben Lachhab (l) en Fred Beekers (r)

Kerstdiner voor vluchtelingen en vrijwilligers

In Resto Mariahoeve werd een kerstdiner gehouden voor de vluchtelingen en vrijwilligers uit de buurt. Omdat een groot deel van de gezinnen, vrouwen en kinderen al naar andere locaties in het land zijn doorgestroomd, bestond de groep die deelnam aan deze uitgebreide en uitstekend verzorgde maaltijd uit 122 personen, inclusief enkele vrouwen.

Aanvankelijk begon de maaltijd rustig, maar nadat vrijwilligers en gasten om beurten muziek maakten, zag je aan de lachende en ontspannen gezichten dat de gasten zich op hun gemak begonnen te voelen. Over en weer werden ervaringen uitgewisseld.

Deze geslaagde avond werd mogelijk gemaakt door de inzet van Restomanager Ben Lachhab en de medewerkers geholpen door vluchtelingen, die er samen voor zorgden dat alles keurig in orde was voordat de eerste gasten arriveerden.

Kerstdiner voor vluchtelingen en vrijwilligers

(klik op de plaatjes hieronder voor de grote afbeelding)


Kerstdiner voor vluchtelingen en vrijwilligers

Het ontstaan van Resto VanHarte

Het eerste VanHarte restaurant werd geopend in Den Haag in 2005 in Vadercentrum Adam, een multicultureel buurthuis voor vaders. Fred Beekers is dan al geruime tijd bezig geweest met de voorbereidingen. In de loop van 2005 en 2006 kwamen er acht resto’s bij. Drie in Den Haag, waaronder een voor kinderen, twee in Amsterdam, twee in Rotterdam en een in Leeuwarden. Beekers schreef een handboek, het

Resto VanHarte Fred BeekersVanHartehandboek met daarin de restaurantformule.

Er kwam van alle kanten publiciteit; kranten en televisie zochten contact voor interviews en reportages; koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op bezoek geweest. Máxima heeft beloofd bij de opening van de vijftigste resto weer te komen.

Fred Beekers stond ook aan de wieg van Artsen zonder Grenzen. Fred groeide op in een streng katholiek gezin met een agressieve vader. Een benauwende jeugd met als enig baken de snelweg: dit wordt zijn uitweg en weg naar het échte leven.

Later reist hij als hulpverlener van Artsen zonder Grenzen door oorlogsgebieden en ervaart hij hoe uitzichtloos en eenzaam het bestaan kan zijn.

Terug in Nederland herkent hij dat zelfde uitzichtloze en eenzame gevoel in achterstandswijken als Slotervaart en Kanaleneiland. Met Resto VanHarte wil hij mensen uit hun isolement halen en hun kracht laten herontdekken.

Niet alleen is eten van belang bij VanHarte, maar ook de vrijwilligers die meedoen en erbij willen horen. En wat ook belangrijk is: het was van begin af aan de bedoeling dat de eettafel niet in een armoedige setting kwam te staan. De maaltijd en de bediening moest van goede kwaliteit zijn, de aankleding aantrekkelijk, met een mooi tafelkleed, mooi servies en mooi bestek”.

Eén op de drie Nederlanders heeft het gevoel er alleen voor te staan.

Als gevolg van vergrijzing, verandering in samenstelling van gezinnen en een terugtredende overheid is dit helaas de dagelijkse realiteit. Bij gebrek aan sociale netwerken, zoals familie, vrienden of werk, ligt uitsluiting op de loer. Stichting VanHarte doorbreekt dit isolement, door in de directe leefomgeving, in buurten, wijken en dorpen mensen weer bij elkaar te brengen. Door mensen samen te brengen rond de eettafel en evenementen te organiseren dagen we hen uit om de regie te nemen over hun leven. En dat werkt.

Eten, ontmoeten en meedoen

Stichting VanHarte is de enige organisatie in Nederland die buurtrestaurants en evenementen organiseert rond een professioneel, geëvalueerd en gewaardeerd ‘Meedoenprogramma’. Gasten en vrijwilligers kunnen niet alleen andere wijkbewoners leren kennen, maar worden gestimuleerd om mee te doen in de opzet en de bedrijfsvoering van hun eigen buurtrestaurant.

Zo kunnen zij als vrijwilliger of op werkervaringsplaatsen meedoen bij het koken, de bediening, de promotie, de financiële administratie of het organiseren van bijzondere activiteiten zoals thema-avonden. Deze avonden gaan over gezonde voeding, het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk en het vergroten van de betrokkenheid van buurtbewoners en het lokale bedrijfsleven.

Doel van het Meedoenprogramma is om mensen weerbaarder te maken, een eventueel isolement te doorbreken en de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Dit doet VanHarte als netwerkorganisatie samen met bewoners en instanties in de wijk die werkzaam zijn op gebied van zorg, welzijn, onderwijs, werkgelegenheid, cultuur en sport.
Naast de reguliere Resto’s zijn er ook nog andere VanHarte producten zoals KinderResto’s, TienerResto’s, Reizend Resto en Pop-up Resto.

Helpen is meedoen

De activiteiten van VanHarte worden door een klein team van professionals in gang gezet. De echte drijvende kracht achter de Resto’s zijn onze vrijwilligers. Zij werken mee in de keuken, helpen tafels dekken en de ruimte gezellig maken, doen mee aan fondswerving en communicatie. Onze Resto’s zijn ook leerwerkplekken voor jongeren, herintredende werknemers, reclassanten en maatschappelijk stagiairs uit Nederland en alle andere windstreken. In een Resto vinden zij hun inspiratie tot zelfontplooiing en vergroten zij hun kans op een actieve rol in de samenleving.

Kerstdiner voor vluchtelingen en vrijwilligers

This site is protected by wp-copyrightpro.com