KunstPost-leden exposeren in Voorschoten

KunstPost Den haag voorschoten mariahoeveVier leden van KunstPost  exposeren in het Ambachts- en Baljuwhuis. Het gaat om: Theo Damsteegt, Maria Starke Milkó, Ka van Haasteren en Jacqueline Louz. Zij zijn, net als de volgende kunstenaars die zullen exposeren, ook lid van kunstenaarscollectief Artery uit Den Haag: Ilhan Yildirim (schilder), Sandra Simonis (beeldhouwer), Flory Hofland (schilder)en Gerard Heijmen (glaskunstenaar).

Expositie: van 4 juni t/m 26 juni

Open op:     zaterdag en zondag

Tijd: van 14.00 uur tot 17.00 uur

Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten

(Boven restaurant Floris V)

9999linkAdres:   Voorstraat 12 – 2251 BN – Voorschoten  (zie Google maps)

KunstPost

Graficus Theo Damsteegt maakt vooral linosnedes met een speciale techniek, waarbij het resultaat vooraf niet precies te voorspellen valt, maar vaak wel een diepte-effect oplevert bij bekijken van enige afstand.

Maria  Starke Milkó ‘tekent’ en ‘schildert’ met het licht via haar camera een steeds verrassend spel van lijnen, kleuren, lichtval en compositie. De scheidslijn tussen realiteit en droom is soms heel dun. U mag haar werk op uw eigen manier interpreteren, waarbij de boodschap wel de alom aanwezige schoonheid is.

Ka van Haasteren creëert archaïsche landschappen in een utopisch ogende wereld, waarin mens en dier bondgenoten zijn. Elementen uit verschillende eeuwen en culturen combineert zij tot een vervreemdend geheel. In haar werk is naast een vleugje humor ook vaak een duistere kant te ontdekken.

Jacqueline Louz tenslotte boetseert vooral met klei, maar ook andere materialen gebruiksvoorwerpen, abstract werk en mensfiguren. Vaak trotse, sterke vrouwen, die niet alleen emoties als blijheid, verdriet en vechtlust laten zien, maar ook vrouwelijkheid, sensualiteit en sereniteit.

Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten

Bron:  Vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten

In het begin van de 17e eeuw, vonden de rechtspraak en andere openbare bijeenkomsten plaats in de herberg van de baljuw-schout, nu “Het Wapen van Voorschoten”. Het gebruik van alcohol gedurende deze bijeenkomsten leidde vaak tot vechtpartijen. Daarom was het wenselijk een apart rechthuis te stichten. Het Ambachtshuis werd gebouwd in 1635 en heeft tot het einde van de 18e eeuw dienst gedaan als raad – en rechthuis. Het recht werd uitgesproken in de vierschaar in de grote zaal boven het souterrain. De grote zaal wordt nu gebruikt als vergaderruimte voor het gemeentebestuur en voor het voltrekken van huwelijken. In het souterrain bevonden zich de cellen voor de gevangenen, nu de toiletten. Vermoedelijk was er ook een waag in het vertrek waar nu het café is. De zolder doet dienst als expositieruimte.

In 1870 werd  het Ambachtshuis verkocht aan jonkheer Hendrik Adolph Steengracht, heer van

Duivenvoorde. Hij stelde het pand  beschikbaar voor activiteiten van openbaar belang. Na zijn dood in 1912, schonk hij het gebouw en een som geld van fl. 5.000,-  voor onderhoud aan de gemeente Voorschoten met de bepaling dat het altijd ten algemene nutte moest worden gebruikt. In 1947 werden er plannen gemaakt voor een complete renovatie. Rijksmonumentenzorg ging akkoord met een totale restauratie op voorwaarde dat  het naastgelegen Baljuwhuis daarbij betrokken zou worden en weer met het Ambachtshuis zou worden verbonden. En dat is gebeurd.

Het Baljuwhuis is gebouwd omstreeks 1640. Hier woonde de baljuw (hoge rechtelijke ambtenaar). Hij vorderde het recht. Wij zouden nu zeggen hij was de officier van justitie. Korte tijd nadat het Ambachtshuis gereed was gekomen liet baljuw Chrispijn van Nierop er pal naast het fraaie pand bouwen, voorzien van banden van natuursteen tussen het metselwerk. De beide panden waren nauw met elkaar verbonden. Het Baljuwhuis had geen eigen voordeur en er waren geen kelder en toilet. De baljuw en zijn familie maakten gebruik van de voordeur, de kelder en het toilet van het naastgelegen Ambachtshuis. Dit had vervelende consequenties voor hem want bij zijn vertrek als baljuw (1663) werd het hem verboden daar nog langer gebruik van te maken!

Omstreeks 1730 breidde de toenmalige baljuw Daniel Poyntz de woning uit met het de L,  die aan de voor en achterzijde iets uitsteekt t.o.v. het bestaande deel. Gedurende de 17e en 18e eeuw bleef het Baljuwhuis de woning van de baljuw families Poyntz en Boers. Later kreeg het andere functies. Als laatste woonde er – van 1916 tot 1967 – slager van Grundeken die in het voorste gedeelte van het pand zijn slagerij had.

 

 

 

 

Heeft u een activiteit, suggestie of idee, mail ons:oktip Haagse hout oktipNL@ gmail.com

Tags: Mariahoeve, wijkmariahoeve, haagse, hout, bezuidenhout, benoordenhout, leidschendam, leidsehage, winkel, winkelcentrum, mariahoeve, moestuin, tuin, compost, bakker, index, wijkcentrum, tuin, tuinen, mariahoeve, lokaal, belang, bewoners, commissie, whatsapp, nextdoor, straat, bus, tram, trein, mooi, groen, boom, bomen, west, gemeente, den, haag, gravenhage

oktip oke tip tip
Wij maken deel van de webring: oktip Haagse hout www.wijkmariahoeve.nloktip Haagse hout Facebook Agenda Mariahoeveoktip Haagse hout Facebook wijkmariahoeve oktip Haagse hout Facebook Oktipoktip Haagse hout Facebook Haagse Hout Uitburooktip Haagse hout Twitter Wijkmariahoeveoktip Haagse hout Twitter Den Haag Westoktip Haagse hout Twitter Mariahoeve Tip oktip Haagse hout Twitter @Sakoppieoktip Haagse hout Twitter Mariahoeve Tip oktip Haagse hout Twitter Uitburo Haagse Houtoktip Haagse hout Livejournal oktip Haagse hout Google+oktip Haagse hout Google+1oktip Haagse hout Google+2oktip Haagse hout Blogspotoktip Haagse hout Oktip1.wordpressoktip Haagse hout Tumblr Mariahoeveoktip Haagse houtTumblr Oktip Den Haagoktip Haagse hout Mariahoevedenhaag.wordpressoktip Haagse hout Flipboard Haagse Hout Oktip.nl oktip Haagse hout Flipboard Ok tipoktip Haagse hout Flipboard Mariahoeve oktipoktip Haagse hout Pin Bord (fr) Haagse Hout Uitburo oktip Haagse hout Pin Bord (fr) Haagse Houtoktip Haagse hout Pin Bord (fr) Haagse Hout Den Haag oktip Haagse hout Pin Bord (nl) Het Haagse Houtoktip Haagse hout Pin Bord (nl) Bezuidenhout oktip Haagse hout Pin Bord (nl) Leidschendam-Voorburgoktip Haagse hout Pin Bord (nl) Marlotoktip Haagse hout Linkedinoktip Haagse hout Haagse Houtoktip Haagse hout www.Mariahoeve.NUoktip Haagse hout www.Mariahoeve.ORGoktip Haagse hout www.wojo.nloktip Haagse hout Digitale Muurkrant – nowakti.nloktip Haagse houtLinken verzameling Digitaal Den Haagoktip Haagse hout Oktip Den Haag

 

– http://www.oktip.nl/kunstpost-leden-exposeren-in-voorschoten/ – Oktip – Haagse Hout

This site is protected by wp-copyrightpro.com